Expositie Stilgeboren t/m 25-6-2023

Foto expositie Helmond - Stilgeboren 

t/m 25 juni 2023 in de bibliotheek.

 

Met mijn foto's haal ik Stilgeboren achter de schermen vandaan. De ouders hebben mij gestimuleerd en zijn allen naar de expositie geweest. Sommigen ook met de grootouders.

Zo mooi! Zo trots!

 Door mijn werk als vrijwilliger van stichting Still werd ik geraakt door de kracht in dit immense verdriet. Zoveel liefde en grootse trots is zichtbaar en juist dát maak ik zichtbaar met mijn foto's. Helaas ontdekte ik ook dat er nog veel onwetendheid is over stilgeborenen en er nog steeds een taboe heerst. Uit onmacht, onwetendheid of eigen angsten en misschien eigen verdriet praat de omgeving er liever niet over. Ik wil de drempels verlagen en oproepen tot gesprek. De kleintjes horen erbij en mogen erkend en gezien worden.

Inmiddels is de expositie voorbij en heeft dagblad De Limburger een integer artikel geplaatst. Overwegend waren de reacties, op de toch wel heftige foto's, erg positief. Ouderen die over hun eigen stilgeboren kindje spraken en ontdekten hoe hun kindje er uit heeft gezien. Het werd vroeger immers meteen weggehaald. Er vloeiden tranen, oud verdriet kreeg de ruimte. Verpleegkundigen die vertelden hoe het in de loop van de jaren verbeterd is en hoe schrijnend het vroeger ging. Jongeren die reageerden; "oh... het is niet zo eng als ik dacht", een meisje die honderd vragen had en antwoord kreeg van haar moeder, grootouders die een kleinkind verloren waren en ontroerd door de foto's hun verhaal vertelden.... Zoveel mooie verhalen! Ook minder leuke dingen zijn gebeurd. Mijn prachtige, integere foto's waar zoveel mooie reacties op kwamen, zijn door Linkedin verwijderd. Ook kreeg ik enkele reacties die aangaven dat de foto's in het privédomein hoorden en te intiem waren om te delen. Ik begrijp dat en toch heb ik, mét ouders samen, besloten om de uitdaging aan te gaan. Doorbreek het stille verdriet en vraag de ouders bv eens naar de naam. Oók jaren later nog! 

Mijn verhalen en foto's over de expositie zijn te vinden op mijn insta pagina. 

Reageer gerust op dit stuk via mail of bel me. 

Wordt een kindje stilgeboren dan maak ik kosteloos een afscheidsreportage thuis of in het ziekenhuis (vanaf 12 wkn zwangerschap). Stichting Still Fotografie is ook bereikbaar.